Babunlar Hakkında Bilgiler

Babunlar geceleri uyumak için ağaçların güvenliğinden sorumlu olsalar da, hayatlarının neredeyse tamamını yerde geçiriyorlar ve yiyecek, su bulmak için etrafı dolaşıyorlar . Günde birçok mil yürüdükleri ve öğlen güneşinden çıkmak için sadece gölgede durdukları bilinir ve şafak ile alacakaranlık arasında dört milden fazla seyahat edebilirler. Diğer pek çok primat gibi Babunlar da birbirlerinin kürklerinden parazit , ölü deri ve kir toplayarak sosyal bakımda yer alırlar . Bu sadece birlik içindeki sosyal bağları güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda tımar edilen Baboon'un birlik içinde onları tımar edenlerden daha yüksek bir statüye sahip olmasıyla da kişinin durumunu vurgular. Gelen erkek yabancıların birliğe kabul edilebilmeleri için dişilerden biriyle daha sonra diğerleri tarafından kabul edilene kadar bir ilişki kurmaları gerekir. Bu işlem aylar sürebilir, ancak çiftin genellikle ömür boyu birbirine yakın arkadaş olduğu bilinmektedir.

Babunların İnsanlarla İlişkisi

Babunlar , doğal menzillerinde büyüyen insan popülasyonlarına oldukça iyi adapte oldular, ancak sıklıkla ekinlere baskın yapmaları, çiftçiler tarafından zulüm görmelerine neden oldu. Ayrıca yerel bölgelerinin birçok bölgesinde avlanır ve yenir, ancak onlar için en büyük soruna neden olan azalan habitatlarıdır . Tarım için yer açmak veya tropik keresteleri almak için her gün geniş orman alanları temizlenir, bu da Babunların ağaçlarda güvenli bir şekilde uyuyabilecekleri daha az alana sahip olduğu anlamına gelir.

Babun Dağılımı ve Habitatları

Babunlar bir zamanlar Afrika kıtasında bulunacaktı ve bugün hala yaygın olmasına rağmen, doğal menzili azalmaya devam ediyor. Babunlar, bol miktarda su sağlanması koşuluyla savana, bodur, kayalık çöller ve yağmur ormanları gibi çeşitli habitatlarda bulunur . Hamadryas Babunu, hem kuzey doğu Afrika'da hem de batı Arap yarımadasının bazı kısımlarında Kızıldeniz kıyılarını kaplayan tepelerdeki kayalık çöllerde bulunur . Zeytin Babunu en yaygın olduğu türler geniş bir yelpazede genelinde batıdan doğuya uzanan bir dizi ile habitatları oysa GineMaymun batıda küçük bir bölgeyle sınırlıdır. Sarı Babun doğuda ve en büyük türlerde bulunur , Chacma Baboon da en uzak güneyde bulunur, Afrika'nın güney ucunu kapsayan bir aralıktır. 
Yorum ekle

Yorum ekle

Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız